Sikeres emberek

A siker megfogalmazása egyénenként változó. Mi számít fontosnak az életünkben, milyen érzéseink vannak különböző dolgok kapcsán? Mi tesz minket boldoggá? Mi az a valami, amit ha elérünk, úgy érezzük, hogy nagyon jó irányba halad az életünk! Mi az, amit magam és a környezetem is kiemelkedő teljesítménynek lát/ismer el.

Paulo Coelho így fogalmazza meg: „Mi a siker? Az az érzés, hogy mindennap nyugodt lélekkel fekhetsz az ágyba.” Aki ezzel a fogalommal azonosulni tud, rögtön nem egy tárgy, vagy pénzösszeg megszerzésére gondol sikeresség kapcsán, inkább egy nyugodt lelkiállapot elérése a célja.

Siker lehet egy álom munkahelyre való bejutás, egy eredményes nyelvvizsga, vagy felvételi, a hatalom birtoklása, önmagunk elfogadása, örömök megélése, munkában vagy sportban elért eredmények… Mindenkinek mástól függ, hogy mennyire érzi magát sikeresnek. Meghatározó, hogy az élet mely területeire is gondolunk, hiszen mindegyiken elérhető ez az állapot.

Kihez viszonyítsunk?

Néha komoly eredmények elsorvadnak, ünneplés nélkül semmivé válnak, mert a környezetünkben akad egy jobb, nagyobb, kiemelkedőbb teljesítmény? Szabad-e a sikert így értékelni?

Nem! Mindig saját magadhoz, a te fejlődésedhez viszonyítsd az elért állapotot és ne más eredményéhez. Pl: Hogyha eddig nem tudtál úszni és most megtanultál, akkor nagy lépést tettél az életedben – és csakis ez a fontos!Egy már tudó, netán úszóversenyeken eredményt elért emberhez képest ez lemaradás, vagy éppen semmi, de vajon számít-e ebben az esetben az ő véleménye? Vagy a szakma véleménye?