A kiégés

Először is. Mi a kiégés, a befásultság?

Kedvezőtlen stresszhatások következtében létrejövő fizikai-érzelmi-mentális kimerülés, sokan a divatos depresszió szóval azonosítják, ami eluralkodik rajtunk, és idegessé, céltalanná, energiamentessé, érdektelenné válunk.

A depressziónak egyértelmű testi tünetei is vannak, mint például a hirtelen végbemenő és nagy mennyiségű súlyleadás vagy súlynövekedés, de ide sorolható az alvászavar is. Fontos kiemelni azonban, hogy tartósan fennálló dologról beszélünk, nem csak a tegnap nem tudtam aludni állapotról. Lelki oldalról megközelítve olyan, mintha egy sötét szemüveg lenne rajtunk, ami mindent csúnyán láttat.

Mentális egészségünk fontos része továbbá, hogy a két agyféltekénk között sikerüljön egyensúlyt teremteni. Munkánk során a bal agyféltekénk dolgozik, így szabadidőnkben javasolt agyunk másik felének megmozgatása olyan kreativitást igénylő tevékenységekkel, ha egyáltalán rá bírod venni magad bármire is.

Étkezzünk változatosan, aludjunk eleget és mozogjunk rendszeresen!

Ha meg tudjuk a lelkünket levegőztetni, azaz a minket bosszantó dolgokat meg tudjuk beszélni valakivel, megkönnyebbülünk.

A munkához való hozzáállás változása is szükséges.

Az idealisztikus elképzeléseket, az irreális célkitűzéseket fel kell váltsa a reális szemlélet, a saját korlátok figyelembe vétele. Sok értékesítő, ha elutasításokat kap, ha kudarcot vall, hajlamos ezt saját személyisége hiányosságainak tulajdonítani, mely önvádhoz, saját önbecsülésünk megtépázásához vezethet. Célszerű felmérni, mely tényezők múlnak közvetlenül rajtunk, mely tényezőkért nem felelünk, ám nélkülözhetetlen az egyensúly megtalálása, az empatikus hozzáállás, saját magam elismerése is.